Visserij is het vakgebied waarin vis gevangen wordt. In Nederland gebeurt dit voornamelijk in het gebied rond de kust van de Noordzee. In dit gebied is dan ook veel vis te vinden. Of het nu gaat om garnalen, schol of andere vissoorten, de Noordzee is er rijk aan. Voor visserij worden speciale schepen ingezet, met name visserijkotters. Dit zijn schepen waarbij de vis met behulp van netten gevangen wordt. Deze netten worden aan weerszijden van de kotter vastgemaakt, waarna deze over de zeebodem gesleept worden. De opbouw van de kotter kan echter behoorlijk verschillen. Iedere vissoort laat zich namelijk op een andere manier vangen, waardoor ook de netten en de kotters kunnen verschillen. Visserij is dus niet zomaar visserij, er is een behoorlijk verschil te ontdekken tussen bijvoorbeeld garnalenvisserij en het vangen van andere soorten vis.

Verschil tussen beroepsvisserij en sportvisserij

In Nederland is een behoorlijk verschil te ontdekken tussen beroepsvisserij en sportvisserij. Bij beroepsvisserij wordt er namelijk geld verdiend met het vangen van vis. Hiervoor worden dan ook met name professionele schepen ingezet, zoals bijvoorbeeld de Eurokotter en boomkorkotter. Bij sportvisserij wordt er meestal niet eens met een boot gevist, al doen sommige mensen dat natuurlijk wel, bijvoorbeeld bij diepzeevisserij.

De visserij is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Niet zo belangrijk als dit bijvoorbeeld in Scandinaviƫ is, maar veel mensen leven van de visserij. De Nederlandse vis wordt dan ook geroemd om de kwaliteit. Nederlandse visserij is voornamelijk gericht op duurzaamheid. Er wordt goed op gelet dat er niet te veel vis gevangen wordt, waardoor bepaalde vissoorten met uitsterven bedreigd zouden kunnen raken. Er is zelfs een compleet fonds opgericht om de duurzaamheid van de Nederlandse visserij een boost te geven. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat het visbestand in de Nederlandse wateren op peil blijft, waardoor er voor de komende jaren meer dan genoeg vis is voor iedereen.